Vineri, 5 mai, Turul Italiei la ciclism va porni în aventura cu numărul 100. De-a lungul celor trei săptămâni ale cursei, vă propunem o scurtă incursiune turistică prin zonele în care caravana Il Giro va trece. Astăzi vă vom prezenta oraşul care va găzdui marele start al Turului Italiei, Alghero.
Alghero este unul dintre cele mai frumoase oraşe medievale ale Sardiniei, dar şi una dintre cele mai cunoscute staţiuni ale insulei. Populaţia de aproximativ 44.000 de locuitori creşte de patru ori în lunile iulie şi august, turismul fiind una dintre principalele surse de venit ale urbei.

By Michiel1972 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6964563
Pe actualul amplasament al oraşului Alghero au existat civilizaţii încă din mileniul al IV-lea î. Ch., ale căror vestigii pot fi văzute şi astăzi. Actualul oraş este atestat documentar în anul 1102 d. Ch., când familia genoveză Doria a construit aici un port fortificat. Cucerit ulterior de Regatul Aragon, oraşul a suferit o transformare etnică ale cărei repercusiuni se pot observa şi astăzi, mai ales la nivel lingvistic. După stăpânirea aragonezilor, oraşul a trecut sub dominaţia Habsburgilor spanioli, pentru ca în 1720 să fie predat Casei de Savoia, din Piemont. Un secol şi jumătate mai târziu, Alghero devenea zonă demilitarizată, pentru ca în perioada celui de-al doilea mondial centrul urbei să fie puternic afectat de bombardamente. Din 1950, Alghero a devenit cunoscut mai ales ca staţiune turistică.
Centrul istoric este una dintre atracţiile principale, iar turiştii pot găsi aici nenumărate restaurante şi baruri. Este unul dintre cele mai bine conservate oraşe medievale din Sardinia, iar palatele gotice din zonă, “străjuite” de alei pietruite fac deliciul vizitatorilor. Centrul vechi, cu atmosfera sa spaniolă, aminteşte şi astăzi de trecutul catalan al oraşului. Deşi au trecut mai mult de trei secole de la plecarea catalanilor, populaţia din Alghero încă vorbeşte un dialect al acestei limbi, iar de multe ori numele străzilor sau meniurile restaurantelor sunt scrise şi în limba catalană. Portul de agrement şi plajele care se întind spre nordul oraşului completează imaginea unui oraş care merită vizitat.
Printre principalele puncte de interes se mai numără Catedrala Fecioarel Maria, cu o vechime de cinci secole, necropola Anghelu Ruju, care datează din mileniul al IV-lea î. Ch, şi rezervaţia marină Capo Caccia – Isola Piana.