Etapa a zecea a Turului Italiei din acest an va porni dintr-o localitate de lângă Perugia, Foligno. Al treilea oraş al Provinciei Umbria, Foligno are 57.000 de locuitori şi este un import nod feroviar.

Foligno – Piazza della Repubblica – 1964
Oraşul este plasat în inima verde a Italiei, pe malul râului Topino, care străbate o zonă dominată acum de livezi şi grădini. Oraşul vechi este încojurat de ziduri, iar bulevarde străjuite de copaci îl conduc pe turist dincolo de porţile care în trecut protejau micuţa urbe. Inima oraşului, Plazza della Repubblica, este un adevărat depozit de istorie şi artă, iar trei dintre principalele obiective turistice, Palatul Trinci, Palazzo Comunale şi Catedrala San Feliciano, străjuiesc trei dintre laturile pieţei. Clădirea primăriei, Palazzo Comunale, a fost construită în secolul 13, reconstruită în secolele 16 şi 17. Actuala faţadă a clădirii a fost definitivată în secolul 19, dar turnul datează încă din secolul 13. Un alt punct de interes al oraşului vechi, este Santa Maria Infraportas, cea mai veche biserică din urbe, care a fost construită în secolul 11.
Foligno, ridicat în perioada pre-romană
Foligno a fost întemeiat în secolul 10 î. Ch., după care, în secolul 3 î. Ch. a fost cucerit de romani. De-a lungul istoriei sale, oraşul a cunoscut perioade înflorire şi decădere, iar din 1860 este parte a Regatului Italiei. Aflat într-o zonă seismică, Foligno a fost lovit de mai multe cutremure de-a lungul existenţei sale, unele dintre cele mai puternice fiind înregistrate în 1832 şi 1997.
Unul dintre cele mai importante evenimente din istoria oraşului s-a petrecut în 1472, când aici au fost tipărite primele exemplare ale operei “Divina Comedie”. Palazzo Orfini, o clădire construită în stil renascentist, amplasată lângă clădirea primărei, poartă astăzi o inscripţie care aminteşte de acest eveniment.
One Comment
Pingback: Ciclism - Turul Italiei: Tom Dumoulin demolează concurenţa - iReporter