Mersul pe bicicletă în România face, de câţiva ani, paşi timizi, dar de la an la an numărul celor care folosesc acest mijloc de transport creşte. Autorităţile din întreaga ţară declară la unison că dezvoltarea infrastructurii în domeniu este o prioritate, dar realizările sunt foarte puţine sau lipsesc cu desăvârşire. La nivel mondial, lucrurile stau cu totul altfel, iar firma Copenhagenzie a realizat un top al celor mai prietenoase oraşe cu bicicletele la nivel mondial. Vă prezentăm oraşele europene în care bicicleta pare a fi câştigat deja lupta cu autoturismele.
By Orf3us – Own work, CC BY 3.0, Link
1. Copenhaga (Danemarca) – Un raport prezentat la finele anului trecut indica faptul că în capitala Danemarcei numărul călătoriilor cu bicicleta l-a depăşit pe cel al deplasărilor cu autoturismul. Mai mult, în ultimii doi ani, în Copenhaga s-au deschis opt poduri dedicate exclusiv transportului pe două roţi, iar alte patru asemenea obiective sunt în construcţie.
2. Utrecht (Olanda) – Infrastructura de transport pe biciclete în Utrecht este în plină expansiune, iar în următorii trei ani în planurile edililor se află construcţia unei parcări pentru biciclete, cu 33.000 de locuri, cea mai mare din lume, conform sursei citate.
3. Amsterdam (Olanda) – Cu greu s-ar putea găsi “nemulţumiri” pentru transportul pe biciclete în Amsterdam: o atmosferă relaxată, piste şi parcări. Capitala Olandei a ajuns să se confrunte cu un număr foarte mare de biciclişti, dar şi cu o creştere a numărului de scutere – de patru ori în ultimii nouă ani.
4. Strasbourg (Franţa) – Cu peste 300 de kilometri de piste, Strasbourg este, de departe, cel mai prietenos oraş cu bicicletele din Franţa. Există, de asemenea, foarte multe staţii de închiriere pentru astfel de vehicule, unde pot fi găsite diverse de tipuri de biciclete, unele dintre ele dotate cu locuri speciale pentru copii.
5. Malmo (Suedia) – Respectul pentru biciclişti s-a tradus în Malmo prin deschiderea unui complex rezidenţial dedicat acestora. Trebuie remarcat faptul că în acest complex nu există locuri de parcare pentru maşini!
6. Bordeaux (Franţa) – Mersul pe bicicletă în Bordeaux este un lucru extrem de plăcut mai ales datorită frumuseţii oraşului. Sistemul de închiriere a bicicletelor este foarte bine dezvoltat, astfel că o plimbare cu bicicleta în Bordeaux devine un punct de interes pentru orice vizitator.
7. Anvers (Belgia) – Mersul cu bicicletele este unul dintre principalele mijloace de deplasare în Anvers, iar facilităţile oferite sunt nenumărate: un sistem de închiriere bine pus la punct, multe parcări pentru biciclete, dintre care iese în evidenţă cea de lângă Gara Centrală. În 2016, în Anvers a fost dată în folosinţă o pistă de-a lungul portului, dar şi un pod pietonal. A fi şofer în Anvers nu pare nu pare o alegere fericită!
8. Ljubljana (Slovenia) – Primele piste pentru biciclete au apărut în capitala Sloveniei încă din anii 1960, iar astăzi oraşul beneficiază de o reţea foarte bine dezvoltată. De asemenea, Slovenia dispune de multe trasee montane.
9. Berlin (Germania) – Capitala Germaniei este un oraş adaptat bicicletei, mai ales că beneficiază de străzi largi şi de un teren plat. În plus, periodic se fac diverse experimente în cadrul cărora autoturismele primesc interdicţie de circulaţie în oraş.
10. Barcelona (Spania) – Bicing, sistemul de închiriere biciclete din Barcelona, a adus această modalitate de transport în topul preferinţelor. Oraşul catalan oferă mai multe trasee, atât prin oraş, cât şi pe malul mării, cel mai cunoscut dintre ele fiind Moll de la Fusta, care se întinde pe marginea plajelor, la umbra palmierilor.
În topul realizat de Copenhagenzie mai apar şi oraşe europene precum Viena, Paris, Sevilla, Munchen, Nantes, Hamburg, Helsinki, Oslo. Singurele oraşe din afara Europei care apar în top 20 sunt Tokyo şi Montreal.